Gå till innehåll
Segelflygets Veteransällskap
Segelflygets Veteransällskap

Överlämning av unik gåva till
Ållebergs segelflygmuseum 2023-07-05

Ållebergs segelflygmuseum välkomnar intresserade till en ceremoni vid överlämning och installation av en unik gåva till museet.

Sommaren 1944 spelades den klassiska segelflygfilmen ”Örnungar” in, till största delen på Ålleberg. Huvudrollerna innehades av Alice Babs och Lasse Dahlquist. Till filmen komponerade Lasse Dahlquist musik, varav den mest kända är ”Gå upp och pröva dina vingar” som fortfarande ofta spelas i radio.

Det är dock inte allmänt känt att Alice Babs också lärde sig att själv segelflyga innan filmen spelades in. Hon gjorde också en del av flygscenerna själv. Museet har nu erhållit som gåva det unika glidflygplan som Alice Babs lärde sig flyga med, och som hon också signerat. Flygplanet doneras till museet av Peter Kempe, en känd flyghistoriker i Sverige.

Överlämningen av flygplanet sker onsdagen den 5 juli kl. 14:00 i museet, och vi hälsar intresserade välkomna till ceremonin.

Segelflygmuseet är ett levande museum med en del av flygplanen bevarade i luftvärdigt skick, som används för flygning och visas upp i luften under delar av sommarhalvåret. Segelflygmuseet invigdes 1984 i den äldsta hangaren från 1941 och var då Skandinaviens enda. Museets huvudman är Stiftelsen Ållebergs Segelflygmuseum och förvaltning och drift sköts av Segelflygets Veteransällskap (SVS), som är en ideell förening med målsättningen att bevara segelflygets kulturarv i Sverige. Föreningen arbetar också med att bevara och restaurera kulturhistoriskt värdefulla segelflygplan.

Publicerad: 2023-06-27

Senast uppdaterad: 2023-06-27

Författare: Gunnar Göransson

Sponsorer